lördag 16 januari 2010

Brodera en fläck?


Spiller på mina kläder det gör jag ofta. Tyvärr. Tråkigt, speciellt när fläcken i fråga inte går bort. Men nu har jag tillsammans med Violentknits tänkt ut att man kan göra dessa fläckar till något positivt. Använda fläcken till utsmyckning av plagget istället. Ta hjälp av fläcken för att skapa en fin dekoration som bär på ett minne. En rolig fest, en trevlig middag, en filmkväll... Låta plagget bära upp minnet och låta det bli en del av personligheten i plagget. Brodera runt fläcken. Brodera över fläcken. Trycka ett litet mänster eller en hel bild över fläcken. Ja möjligheterna är ju många, för att inte säga oändliga. Ett hett samtalsämne kanske? "Åh vilken fin fläck! Har du gjort den själv?" Personligen tycker jag till och med att plagget kan bli mycket bättre och snyggare med en fin historia att berätta och en utsmyckning som inte går att få till om inte slumpen får göra sitt... Underbart med slumpen!

Jag och Violentlyknits har arbetat ihop under en tredagarskurs i utställningsteknik. Roligt. Mycket roligare än vad jag från början hade föreställt mig. Inte just samarbetet med Violentlyknits utan själva kursen. Vi arbetade fram ett förslag på utställning som skulle hadla om slitage. Att prylar vi har omkring oss i vår vardag slits och slängs och saknar ibland personlighet. Det finns prylar i överflöd... Men finns det inte vissa saker som blir bättre ju mer vi använder dem? Och kan inte saker bli vackrare när de är lite slitna, älskade, använda och bära på en historia? Det tycker vi...
Vad sägs om att ha ett golv som får fram ett nytt mönster när det slits? Eller en tapet som ändrar mönster när den gamla färgen blir bortblekt av solen? Samma tanke med en gardin, nytt mönster efter ett år i gassande solljus. Att det framträder ett nytt mönster på datorns tangenter ju mer du använder dem? Att mobilens slitna yta ger ett fint mönster istället för trista knappar där siffrorna inte syns?
Då behöver jag inte köpa nya gardiner när jag tröttnat på det första mönstret, datorn blir mer personlig och jag uppdaterar programmen och byter ut viktiga delar isället för att köpa en helt ny... Är detta möjligt? Ja kanske, eller kanske inte, vi gillade att leka med tanken i alla fall.

Vi tänkte också mycket på kulturen kring det älskade plagget jeans. De slits, älskas, lappas och lagas... Ja, ett av de få plaggen som vi idag faktiskt till och med anstränger oss att laga. Och det finns de som till och med bor i dem och inte tvättar dem på flera år. Verkligen en livsstil. Men det går ju också köpa de helt färdigslitna, dyrt och inte särskilt hållbart. Snyggt, ja det är ju helt individuellt. Men vilken annan pryl är man villig att köpa färdigsliten? En sliten bil 500 000? Den är helt ny men för coolhetens skull har vi lagt dit lite kolapapper och en och annan gammal snus och spräckt ena rutan så att det inte ska synas att den är sprillan ny? Inte så många som skulle vara så intresserade av det kanske? Roligt att leka med tanken....
Skissen på vår utställning visas när nere...
Kul!
2 kommentarer:

  1. trycker på like-knappen. kram!

    SvaraRadera
  2. Åh vad fint! Bra teamwork! Like-knapp och kram tillbaks!

    SvaraRadera