torsdag 24 juni 2010

Borås Town.


Igår tog jag bussen till Borås. Hade på mig min bästa kulturtantsoutfit. Efter en skön lunch på stan begav jag mig till Textilmuseet. Jag gillar Textilmuseet. Har besökt det ett antal gånger nu och jag måste säga att jag tycker att de har mycket att erbjuda. Just nu pågår examensutställningen för studenter på Textilhögskolan. Inspiration. Kanske inte alls lika mycket som jag hade hoppats på. Men nog hittade jag godbitar. Utställningen pågår till 9 september 2010.

Anna Söderström, Textildesign. Har här jobbat väldigt intressant med funktion, form och bild. Det är ju något med STORLEKEN på tekniken och garnet som får mig att tycka att det hela är intressant. Hon beskrev detta som prototyper till produkter som är tänkta för hemmiljö. Hon har hämtat inspiration från gamla foton. I like helt enkelt.
Kontakt: annasoderstrom@rocketmail.com

Ataphol Sujirapinyokul, har jobbat på likande sätt. Han menar att han här har skapat en punkt där subkulturer mellan Thailand och Sverige kan mötas genom en designkontext. Masterstudent på Textildesign.
Även här är det storleken och tekniken som får mig att tycka att det är intressent. Detta tillsammans med filmerna som visar hur Ataphol arbetar med sitt verk. Inspiration.
Kontakt: ataphol@gmail.comDetta med material är ju enormt viktigt för mig i mitt skapande. Corine Szeto från Modedesign visade upp mängder av olika matetrial och hur hon hade arbetat med färgning och dessa material. Spännande. Både färger och former. Tykcte även att hon hade presenterat det hela på ett intressant sätt.
Kontakt: szetocorinne@hotmail.com


Efter någon timme på Textilmuseet kände jag mig redo för att promenera omkring i staden Borås och beskåda den Internationella Skulpurfestivalen som anordnas för andra gången. Jag blev väldigt positivt överaskad och jag fann många favoriter. Dessutom deltog jag i en guidad tur på lite drygt en timme. Väldigt inspirerande och jag kan inte riktigt sätta fingret på vad som gjorde att jag fann det så tilltalande. Kanske för att jag inte alls har varit så intresserad av detta med skulpturer innan. Härligt i alla fall. Och tänk att Borås har allt detta är ernjuda. Jag kan inte annat än att bli lite förvånad. Jag hade en härlig dag och med mig hem hade jag mängder av inspiration. Underbart.


En av mina favoriter som funnits i staden sedan långt tillbaks är Kaarina Kaikkonens verk God Dag. Hennes verk syns på långt håll över stora delar av staden. Det är återigen storleken och det textila som får mig att fasineras så. På detta gigantiska klädsträck finns skjortor som arbetare hade på de numera nedlagda textilfarbikerna i området. Textilens historia får ofta ta del i Kaikkonens verk. Jag gillar det.


Cloned Frogs on Gala-dress heter de skulpurer som jag verkligen inte kan sluta tänka på efter gårdagens inspirationstrip. Det är William Sweetlove som är skulptören. Jag kan verkligen inte bestämma mig för exakt vad det är som gör att jag gillar detta så mycket. De starka färgerna, den stora skalan, motiven? Jag gillar nämligen allt av detta. Förmodligen är det kanske kombinationen som får mig att fastna för detta. Jag älskar Bullterrier, deras utseende, kroppsform och i detta fall storleken. Grodor har jag en speciell förkärlek till. Helt och hållet ett arv från min mamma och mormor. Vi älskar grodor allihop. Och så den blanka ättrigt röda och knalliga blå färgen. Som jag gillar detta.
Borås Internationella Skulpturfestival pågår till 19 september 2010 och det är något som jag rekomendrar. Vilken dag. Väldigt positivt överaskad och nöjd somnade jag helt slut. Härligt. Mer sånt.

2 kommentarer:

  1. Åh, vad fint! Du fick mig att vilja åka till Borås! En blå bulle dessutom...herregud vad tjusigt!!

    Kram!

    SvaraRadera
  2. Kaarina Kaikkonens skjortor såg jag sist jag var där förstås, de syns liksom. jag gillar det verket också. Så mycket historia...som jag egentligen inte vet något om...

    SvaraRadera